Nieuw Polderzoom
Bijna 40 jaar was Kaasboerderij De Polderzoom een regionale smaakmaker op het Flevolands platteland. Een unieke locatie ook op de grens van het nieuwe vruchtbare polderland en de nostalgische, natuurlijke en historische Veluwe. De ambachtelijke kaas werd gemaakt van de rauwe melk die de 180 koeien produceerden. Ard van Wees was ‘de gepassioneerde ondernemer, boer én kaasmaker.’ Zijn vrouw Sascha, die een baan als logopedist heeft, zijn kritische sparringpartner.
Rigoureuze keuzes
De jarenlange fysieke inzet bracht Ard en Sascha op een keerpunt. De wens naar een meer evenwichtige balans tussen werk, gezin en vrije tijd, groeide. Mede doordat de interesse voor bedrijfsopvolging door kinderen uitbleef, bood de stoppersregeling van de overheid in 2024 kansen voor nieuwe - maar zeer rigoureuze - keuzes. De veehouderij werd versneld afgebouwd en het bedrijf ging in transitie naar duurzame plantaardige productie én natuurontwikkeling. Afscheid nemen van de koeien, de kaas en de frisgroene weilanden, was een emotioneel zwaar traject. Maar waar deuren worden gesloten, gaan andere deuren weer open.
De bodem voeden
De 60 hectare jonge zeeklei die sinds 1970 in gebruik is, biedt vanaf nu een rijke voedingsbodem voor de teelt van vezelhennep en miscanthus voor circulaire bouwmaterialen en biologische groenten voor humane consumptie. Een mix van gewassen die een belangrijke bijdrage levert aan de organische stof in de bodem, het bodemleven stimuleert en de waterhuishouding, bodemstructuur en bodemchemie verbetert. Dat heeft positieve effecten op de kwaliteit van het grondwater. Ook geeft het een boost aan de biodiversiteit in de sloten en tochten rondom het bedrijf.
Van meer naar beter
Ard en Sascha zijn ervan overtuigd dat duurzaamheid en bedrijfsrendement heel goed samen kunnen gaan. Voedselproductie verschuift daarmee van kwantiteit naar kwaliteit, van dierlijk naar plantaardig, van ‘altijd maar meer’ naar ‘beter en grondiger.’ Door hun omgeving te laten zien dat het anders kan, zetten ze wellicht iets in beweging. Of dat lukt? Kaasboerderij De Polderzoon was 40 jaar een begrip in Flevoland. Met Nieuw Polderzoom leveren ze een bijdrage aan de noodzakelijke vernieuwing in duurzame voedselproductie.